When You Lost Your Way To Allah You Should Turn..As HE Promise HE will Always Be There

Saturday, June 16, 2012

:: SUATU KETIKA DI SMKAL ::

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat dan salam buat junjungan Nabi S.A.W
Alhamdulillah..syukur atas nikmat yang diberi..

Hari ini, 16 Jun 2012..sudah masuk 3 minggu berada di borneo..
Pengalaman?Xdapat diceritakan dengan kata-kata..hanya yang terpilih sahaja yang tahu apa,bagaimana perasaan dan pengalaman hidup di sini..

Limbang? Sungguh,ana xpernah terfikir untuk sampai di sini..hanya sekadar angan-angan2 semata-mata.. Sewaktu taklimat di kuching,ada juga terfikir."hmm,kalo dapat limbang,boleh g brunei..huhu" dan akhirnya..! Allah swt makbulkan apa yang ana impikan..(kononnya..huhu)

Walhal,sepatutnya ana posting di smka igan,mukah..namun,takdir Allah itu mengatasi segala-galanya..hanya sebab tersalah tiket ke limbang..maka, ana haruslah di transfer ke smka limbang..huhu..redha,pasrah..perasaan masa 2 xtahulah nak cakap macam mana,sedih?Gembira?Buat-buat happy..huhu

Ana terus kuakan hati ini,hingga sampai di sini..alhamdulillah, ada banyak hikmahnya ana berada di sini..suasana sekolah di sini sangat berbeza di semenanjung..walaupun agak jauh dari Bandar (ala,setakat 15mnit perjalanan) tidaklah jauh mana..biasa2 aja..^_^

 ..dataran SMKAL..

11 Jun 2012
Hari pertama melapor diri sebagai seorang guru, murabbi..hmm,perasaan teruja,xsabar,seronok,nervous n macam-macam lagi..saat diperkenalkan sebagai guru baru oleh PK1 kepada pelajar..masing-masing kelihatan seronok..yela kan dapat cikgu baru..huhu

Maaf,post kali ini agak santai sikit..harap dapat terimalah walaupun xseberapa..asif jiddan..komen anda adalah dialu-alukn..huhu

Ok la,then..jadual waktu xdapat lagi..tunggu punya tunggu..last2 ana dapat 1 tugasan buat teks hiwar untuk ihtifal nanti..harapan  masa 2 mcm dapatlah pergi skali..buat punya buat..xjadi jugak..sampailah hari rabu..baru diberitahu kena latih budak yang masuk hiwar..adoilaa,keje lasa minit ni yang  xbest..alhamdulillah teks hiwar 2 dapat disiapkan dengan bantuan seorang sahabatku yang sangat mahir bahasa arab..tq wani..syukron jazilan..jazakillah..hanya Allah swt yang dapat membalasnya..aminn

Then, bayangkan..2hari lagi nak ke smka igan..barulah dapat latih hiwar..kesian,terkilan sangat2..harap2 semuanya berjalan dengan lancar..insya Allah..dan hari ini adalah penentu siapa yang menang dan kalah dalam pertandingan sempena Majlis Ihtifal Sekolah-Sekolah SABK/SMKA/KAA Peringkat negeri Sarawak 2012..all the best..bittaufiq wannaj buat kontijen SMKA Limbang..!

..nice view dari dewan makan SMKAL..

12 Jun 2012

Dapat jadual waktu..!Masa nak balik lepas seat-in a.k.a relief waktu last..huhu..alhamdulillah dapat mengajar P.I f2, PQS f4,f5..guru kelas 5S..hehe..gembira sangat2..alhamdulillah Allah swt itu xakan bebankan apa yang sesuai dengan kemampuan kita..yakinlah dengan ketentuannya..

Satu perkara yang ana amat tertarik adalah, budaya pelajar di sini sangat menghormati cikgu..alhamdulillah ana sangat2 kagum..tapi biasalah ranking pelajar di sini xsama macam smka di semenanjung..katakanlah kita nk drive xboleh guna gear 3 terus..kena gear satu je..faham-faham sendirilah..so,maknanya mengajar biar mereka dapat walaupun sikit..dan bukan sebab nak habiskan silibus..itu pesan PK1 sekolahku..huhu
Dan yang paling penting,ana dapat belajar bahasa limbang..!Huhu..pelik2 je perkataan mereka guna..lucu..

“cekgu,kitak menagjar kamik ka?”Kitak dari mana?
 Kitak mengajar apa?”“cekgu,makan gulaian ka?”

 Paling kelakar, suatu ketika di kelas 4c..


Cekgu, muka cekgu sama macam cikgu azra laa..huhu 
cikgu: yang mana ye cikgu azra? 
Student: ala,yang cantik2 2 cekgu..huhu
Cikgu: ohh,isteri cikgu firdaus ye..hihi..gelak sorang2
Student: kan cekgu?Hehe
Cikgu: mana ada,xsama la kamu ni..pandai2 je..
Student: sama la cekgu..cuba cekgu sneyum sikit..senyum sikit..haha
Cikgu: kurang asam punye student..nantilah kamu..(dalam hati..sabo jela..)

Tapi..kelas 4 sains 2..lain pula ceritanya..

Cekgu : ok,cekgu mahu kakmu perkenalkan diri masing-masing..nama,asal mana
Student: ala,cekgu taaruf la dulu..huhu
Cekgu: ok,lupa pulak..hehe..nama ustzah bla bla…..ok, sekarang giliran kamu pula ye..

Sembang punya sembang..ada seorang student ni..

Student: ustazah,ustzah hawar ka..?
Cekgu: apa 2 hawar..?Ustazah nda paham 2..
Student: senyum2..hmm,hawar 2 malu la ustzah..hihihi
Cekgu : (dalam hati..) Ai,budak2 ni..kuat tul ngusik cikgu baru..malu pulak rasenya..
pas ni xleh malu2 la..pelaa kan..huhu

Ok la 2 jela dapat ana share serba sedikit selama 3 mInggu di limbang..apa yang ana boleh katakan perasaan 2 bersyukur kerana menjadi insan yang terpilih untuk mengajar di sini..jika nak dibandingkan dengan orang lain..bukan senang nak rasa pengalamam di tempat orang..expecially sabah Sarawak..sesungguhnya mereka ini lah yang akan menjadi corak masyarakat pada masa akan datang..jika kita sebagai guru,siapa lagi yang mahu mendidik mereka..sungguh ana perhatikan mereka seperti kurangnya kasih sayang,dan ini mungkin sedikit penyebab mereka kurang semangat untuk belajar..dan ana akan cuba buat  yang terbaik dan termampu untuk mendidik mereka..insya Allah..

Doakan ana dapat menjadi seorang murabbi yang disenangi..Insya Allah..

Akhir kata..

::4 perkara dalam pesanan Imam Al-Ghazali::

Sentiasa senyum, sebut nama pelajar,baik hati,pujian pada murid..


‘ala kulli hal..asif jiddan atas post yang biasa2 aje..sekadar perkongsian..



8 comments:

Muhammad Syahmi said...

Seronoknya dapat mengajar sana...
Dan dapat belajar bahasa sana...

KeTika CinTa BerTasbiH said...

jomla dtg cni..rasa sndiri pngalaman mngajar kt sini..rata2 sini mmg sgt2 mmerlukan guru mcm kita semua..tp smka sini xsme mcm smka smenanjung..sgt2 bbeza..

Muhammad Syahmi said...

terasa macam nak mengajar di sana juga... tapi masih belum sanggup untuk tinggalkan semenanjung...

Anonymous said...

Fine , serius post yg sangat best . haha. kan saye kate kat sane budak2 die lagi bagus+baik gilaa dri kat sini kan. dan lagi baik dari 'kitorang'. Haaa , sekarang baru tauu . hoho
btw , semoga jadi guru dan murabbi yg berjaya . InsyaAllah . Good Luck ye Ustazah :')

Anonymous said...

salam wbt. saya tengah consider offer utk ke smka limbang. atas sebab2 tertentu saya nak pindah dri skolah saya. cikgu masih kat smka limbang? :)

KeTika CinTa BerTasbiH said...

wsalam..anonymous,blh knlkn dri sape x..maaf lmbt rply.ye sy msih d smka limbang..nnt
blh emel sy aufarisya[a]gmail.com

Anonymous said...

alhamdulillah,semoga usaha cikgu diredhai olehNya.Untuk pengetahuan cikgu,isteri saya akan ditempatkan ke sekolah ini.saya harap dia akan tabah seperti cikgu juga.semoga semangatnye terus membara demi mendidik anak bangsa.jika ditakdirkan bertemu dgn isteri saya,harap dpt beri tunjuk ajar.

KeTika CinTa BerTasbiH said...

amin..insha Allah..ms mula2 mmg hati xkuat,tp kena ikhlaskn diri la didik anak2 kt sini..apepun,Ahlan..slmt dtg ke limbang..insha Allah,sy akn bantu apa yang termampu sy tolong..sy pn br lg 2tahun kt sini..

::MUTIARA HIKMAH::

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

::PENGUNJUNG SETIA::