When You Lost Your Way To Allah You Should Turn..As HE Promise HE will Always Be There

Friday, December 23, 2011

::TIKA ITU::



~latest~



Alhamdulillah~Tabarakallah~Masya Allah~



terharu terasa ..hampir mnitis air mata tatkala aku membaca post blog anak muridku~

..dalam hati..syukur kamu masih mengingati diri ini walaupun ku xsehebat guru di sekolahmu ~asif jiddan ‘ala kulli hal..

9bulan yang lalu..masih segar diingatanku..


tika itu…
sewaktu P n P di dalam kelas..



kadang-kadang terdengar bisikan2,kata-kata,sayup2 terdengar di celah telingaku “ish,xbestlah ustzah ni ngaja..!” mengantuk..” 



teringat satu episod di bilik guru….

Cikgu: siapa kat kelas tadi wat kerja lain ye?cikgu dengar ada yang baca novel?
Murid: hmm..saya la cikgu
Cikgu: (dlm hati..wah pengakuan berani mati ni)..hm,kamu ni ..kenapa wat camtu?
Murid: daripada saya mengantuk,baik saya baca novel..
Cikgu:..sedih,terkilan..) Lepas ni,kamu jangan wat lagi..wat malu ***** je laa..lect cikgu ada tegur tadi,xpa la next time jangan wat lagi..
Murid:ok..


Agak2..apa perasaan kalian jika yang mengajar itu adalah mak,ibu kandung kamu sendiri?hmm,dialog yang sama je kan..da selalu orang cerita..of course la sedih cikgu..(tahu pun kamu)

Fikir-fikirkan lah…



dulu,sewaktu ku kenal kalian begitu baik,hormat akan diriku sebagai seorang guru walaupun kamu (segelintir ..maybe?) byk membuatku menangis disebabkan kelakuan mu itu. bukan kerana kenakalanmu,tetapi  adakalanya sikap kamu yang ntahapa2~kasar~biadap~tak hormat cikgu~ seolah-olah mencabar kesabaranku  (mungkin juga mainan perasaan+hasutan syaitan)nauzubillah..~.namun ku pendamkan semuanya~dlm hati..aku masih xdapat mengawal disiplin pelajarku sendiri~jenuh aku fikirkan,macamana,xtahu nak wat apa??di  mana kesilapanku?kelemahanku?apa jalan terbaik harus ku lakukan??



jadi..apa yang terjadi mungkin berpunca dari diriku sendiri yang xberapa nak bijak/pandai mengawal kelas~bukan aku xmahu memarahi mereka~tapi atas dasar kasih sayang ku pada kalian ku cuba menahan kemarahan dalam diri..hanya Allah yang tahu~


Ketahuilah anak-anak muridku sekalian..biarlah kalian menghormati diri ini sebagai seorang guru bukan membenci..~jadi, jangan terasa pelik kenapa ckgu,ustazah,muallimah xpernah memarahi kalian~bagiku itu bukanlah jalan terbaik untuk mendidik(bukan THE BEST SOLUTION)..



maafkanlah jika aku tak sempurna mengajarmu..
semoga kalian kan berjaya di dunia akhirat..amin~Insya Allah! 


kadang-kadang bila rindukan kenangan lalu..selalu dengar lagu bingkisan rindu~fareast~ ^_^

No comments:

::MUTIARA HIKMAH::

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

::PENGUNJUNG SETIA::